LegjobbTarsadalmiVallalkozas
Hívjon minket: +36-46-357-637

Személyi asszisztencia fogyatékossággal élők számára

 

Kedvezményezett neve: Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány

Projekt azonosító száma: EFOP-1.9.10-22-2022-00001

Projekt címe: Személyes támogatási rendszer kialakítása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Szerződött támogatás összege:     81 509 237 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. 11.30.

Támogatott tevékenység bemutatása:

A projekttel célunk 16 fő magas ellátási szükséglettel rendelkező célcsoporti személy önrendelkezésén alapuló önálló életvitelének támogatása, és komplex szükségletei alapján olyan stabil személyes támogatási rendszer kialakítása, melyek bevonásával életminősége javul, élethelyzete pozitív perspektívát kap, mely által az estleges intézményi ellátás lehetősége háttérbe szorul. 

A célszemélyek vonatkozásában komplex szükségletfelmérést végzünk, és vele illetve közvetlen támogató környezete bevonásával egyéni stratégiai tervet készítünk a Személyes Támogatási Rendszer kialakítására. Az első időszakban a projekt által biztosított személyi asszisztensek szerepe kulcsfontosságú, ugyanakkor törekszünk arra, hogy olyan természetes személyi támogató rendszer alakuljon ki a projekt ideje alatt, akik a projekt lejárta után is biztosítani tudják a célszemély támogatását. 

A foglalkoztatás elérése érdekében felmérjük az egyén kompetencia térképét, melynek alapján meghatározzuk a szükséges/esetleges képzési szükségleteket. A Lantegi profilelemzéssel elkészítjük a karriertervet, valamint elindítjuk a foglalkozási rehabilitációs programot, melynek célja a valós értékteremtő foglalkoztatási lehetőség elérése. A projekt jelen tervezési fázisában meglévő Támogató Szolgálatunk és szociális intézményrendszerünk kliensköri várakozási listája alapján családban- vagy önállóan élő célcsoport tagok bevonását tervezzük, ezzel elkerülve az intézményi elhelyezésük szükségességét. A projekt rövid megvalósítási idejére való tekintettel és a projekt utáni időszak szolgáltatásnyújtás finanszírozásának bizonytalansága miatt intézményben élő célcsoport tag bevonását nem tarjuk célszerűnek. A bevonni kívánt 16 fő célcsoporti személy számára 23.400 óra személyi asszisztenciát tervezünk be (átlag 146,25 óra/ hó/fő, azaz 16 fővel számolva átlag 36.56 óra/fő/hét). A 16 célcsoporti személyhez 20 fő személyi asszisztens alkalmazunk. 

A projekt esélyegyenlőségi és horizontális szempontjainak érvényesítés érdekében társadalmi hatástanulmányt végeztetünk a tervezett és elért eredmények validálásának bemutatása végett.

A projektet 2023. március 1-én sajtótájékoztató keretében mutattuk be a nyilvánosság számára, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárral. Az államtitkár kiemelte, a személyi asszisztencia bevezetésével "új színt hoznak a gondoskodáspolitika palettájára", amit siker esetén akár meg is honosíthatnak a magyar ellátórendszerben.

Sajtószemle:

https://minap.hu/cikk/eletrevalok-fogyatekossaggal-elo-szemely-valaszthat-asszisztenst-maga-melle-egy-programnak

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2023/03/a-segitseg-uj-dimenzioja-a-szimbiozis-alapitvanynal

https://mizumiskolc.hu/elindult_egy_uj_szemelyi_asszisztencia_program/

https://www.minap.hu/video/szimbiozis-sajtotajekoztato

 

 

 

 

Kapcsolat

Keressen bátran minket!

Telefon
Levelező cím
3527 Miskolc, Augusztus 20 u 12.
Itt talál bennünket