LegjobbTarsadalmiVallalkozas
Hívjon minket: +36-46-357-637

"Jogszabály lett a Baráthegyi Majorság!"

2023-11-20 10:59:00
Kép

Tizenöt éve, 2008-ban jelentettük meg a „Miért éppen majorság? kiadványunkat, melyet számos tanulmány, szakmai anyag, engedélyeztett képzés, bejegyzett védjegy, szakmapolitikai javaslat/ policy paper és számos hazai és nemzetközi projekt követett. Hét éve, 2015-ben megjelent bő 300 oldalas tanulmányunkat hat egyetem és számos kutató bevonásával készítettük: „Szociális Farmok létrehozása Magyarországon – Kézikönyv és fejlesztési javaslatok”. 

Ez adta meg azt a nagy impulzust, melynek eredményeként országos hálózat, majd szövetség is alakult, valamint intenzív párbeszéd indult a döntéshozókkal. Már majdnem elvesztünk a különböző tárcák útvesztőjében (köszönet mindazoknak, akik segítették a folyamatot!) mire néhány napja végre megjelent a Szociális Farmok létrehozását és működtetését lehetővé tévő Kormányrendelet! 

2023. november 13-án Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán jelentette be: „Az Európai Uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit: így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem… a szociális farmok is. 

2023. november 16-án a rendelet megjelent a Magyar Közlöny 161- számában: 60/2023. (XI.15.) AM rendelete szerint a kistermelő már nem csak természetes személy lehet, hanem jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is. A közlöny Indoklások Tára 124. számú melléklete pedig kibontja a definíciót: „…. a védett foglalkoztatást nyújtó akkreditált munkáltatók vagy a fejlesztő foglalkoztatást biztosító szolgáltatók is végezhetnek kistermelői tevékenységet”.

Így megoldódik az a probléma, amivel a fogyatékos, hajléktalan,szenvedélybeteg és más hátrányos helyzetű személy foglalkoztatását segítő szervezet szembesült: eddig drága élelmiszeripari beruházásokkal tudtak csak értékteremtő agráralapú munkahelyeket létrehozni célcsoportjuk számára. A rendelet bevezetésével egyszerűsített formában, a nagy családi gazdaságok mintájára jöhetnek létre speciális közösségi gazdálkodó majorságok! 

Reményeink szerint a közeljövőben több tucatnyi szociális farm, több száz speciális szükségletű személy értékteremtő foglalkoztatásával fog elindulni Magyarországon. Az új KAP koncepció és kapcsolódó pályázati konstrukció pedig ehhez jövőre jelentős forrásokat is biztosít!

A Szimbiózis Alapítvány által működtett Baráthegyi Majorság mintaként és módszertanként képzésekkel, tanácsadással szakmai anyagokkal és eszközök biztosításával (pl. mobil tyúk kennelek) segítette eddig is a kezdeményezéseket. A Magyar Szociális Farm Szövetség szakmai gesztoraként már országos hálózattal rendelkezünk, mely szervezet a Szociális Farm Tanúsító Védjegy licenc kiadásával garantálja majd a szociális farmok minőségi és transzparens munkáját.

Ezúton köszönjük minden érintettnek, a folyamatot valamilyen formában segítőknek, a biztatóknak és mindazoknak, akik hittek abban, hogy a szociális farm gyakorlatorientált megoldása lehet annak, hogy olyan környezetet hozhatunk létre, ahol azoknak is  "van értelme felkelni reggel" , akiknek mindez még nem adatott meg.
 

Kapcsolat

Keressen bátran minket!

Telefon
Levelező cím
3527 Miskolc, Augusztus 20 u 12.
Itt talál bennünket