LegjobbTarsadalmiVallalkozas
Hívjon minket: +36-46-357-637

21 fővel bővül lakhatási egységünk

2023-04-05 18:54:00
Kép

Bővítjük és fejlesztjük lakhatási szolgáltatásainkat. Ehhez 572 millió forint európai uniós támogatási forrást nyertünk. Ez azt jelenti, hogy azok, akik már hosszú évek óta várakoznak, most lehetőséget kapnak a várva várt szolgáltatásra. Megvásároltunk egy családi házat, ahol 12 ember számára alakítunk ki lakóegységeket, ezen kívül 9 ember inkluzív körülmények között, bérházban talál majd új otthonra.

Jelenleg hatvan fő számára nyújtunk családias jellegű lakhatási lehetőséget Miskolcon, öt különböző helyszínen. A legnagyobb házban tizennégyen a legkisebben heten laknak. Mindegyik ház más és más. Van ahol magasabb szükségletű fogyatékossággal élő emberek, van ahol részben önálló érintett személyek élnek. Ami mindegyikben közös, hogy olyan fogyatékossággal élő emberekről van szó, akiket családjuk már nem tud tovább otthon nevelni (pl. idős szülő esetén) vagy számos esetben nincsenek meg a szülők és gyermekvédelmi intézményből érkeznek a lakók. Jelenleg a várakozási lista a Szimbiózis Alapítvány „intézményeiben” 1-1 helyre átlagosan 100 fő, ami azt is jelentheti, hogy akár 20 évet is kell várni a bekerülésre.

Ezt a problémát orvosolja a pályázat, melynek keretében 21 új férőhely kerül kialakításra. Ezek közül lesz egy 12 fős nagy családi ház, melynek működése a meglévőekhez fog hasonlítani (éjjel-nappali felügyelet biztosítása), ugyanakkor a fennmaradó 9 fő esetében egy teljesen újszerű, az európai szakmai elvárásoknak megfelelően, a legmagasabb szintű inkluzív lakások jönnek létre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy három bérházi lakást vásárolunk, ahol 2-3 illetve 4 fő kerül majd elhelyezésre. Ők olyan fogyatékos fiatalok lesznek (akár párok is), akik számára csak kevés segítség szükséges a teljesen önálló élethez. 

„Úgy gondoljuk, hogy programunkkal jelentős mértékben hozzájárulunk Miskolc szociális ellátórendszerének fejlesztéséhez és a Miskolcon élő fogyatékos emberek szociális biztonságának növeléséhez.” – mondta Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A program keretében megújul három meglévő lakhatási egységünk is. Elsősorban energetikai fejlesztéssel, valamint a plusz 20 fő fogadására bővül a Baráthegyi nappali ellátás is. Kiemelten figyelmet fordítunk a fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatási lehetőségének támogatására. A projekt keretében különböző szakmai programelemek is lesznek, melyek a beköltözők és családjaik felkészítését és az új munkatársak képzését valamint a leendő szomszédokkal való ismerkedést és közös programokat célozzák. 

Kapcsolat

Keressen bátran minket!

Telefon
Levelező cím
3527 Miskolc, Augusztus 20 u 12.
Itt talál bennünket