A kedvezményezett neve:Szimbiózis, a Harmonikus Együtt-Létért Alapítvány

A projekt címe:

„Érték, Élmény, História, családbarát turisztika”

A szerződött támogatás összege:

164 129 679 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):

79,81 %

A projekt tartalmának bemutatása:

Az „Érték, Élmény, História – Családbarát Turisztika” projekt a Szimbiózis Alapítvány Miskolc-diósgyőri városrészben található Baráthegyi Majorsága meglévő tevékenységi portfólióját fogja össze egy komplex turisztikai szolgáltatás „Baráthegyi Panzió & Élménypark” kialakításával. Programunk helyszíne, természeti és épített turisztikai attrakció is egyedinek számít, piaci részesedésünket jelen projekttel tovább növeljük családorientált wellness panzió és élményparki animációs programjainkkal. A Baráthegyi Majorság portfóliója olyan unikális turisztikai termék, egy USP (Unique Selling Product) kialakítását teszi lehetővé, amely az egyediségével jelentős versenyelőnyt eredményezhet a konkurenciával szemben. A beruházás helyszíne jegyzett turisztikai témapark, bekerült a Miskolci Települési értéktárba is. Itt szélkerék húzza a vizet, biokertészet, főzőkonyha, többfunkciós kemence és aktív kézműves műhelyek (sajtkészítő-, asztalos-, gyertyaöntő-, szappanfőző, papírmerítő-, népi ajándéktárgy készítő manufaktúrák) működnek, interaktív skanzen/ népi mesterségek modulokkal kiegészítve;  az állatfarm (kecskék, ló, disznó, szamár, nyúl, alpaka) mellett jurta, kalandpark, íjász- és lovas-pálya, játszótér, valamint  egy 400nm-es fából készült korhű Interaktív Diósgyőri Játszóvár is várja az élményekre vágyókat.

Projektünk keretében a Baráthegyi Majorság fejlesztéseként egy Családbarát Panzió kerül kialakításra, melyhez egy önálló wellness-részleg fog kapcsolódni. A panzióban egyszerre 20 fő szállóvendég helyezhető el, 10 szobában, melyből egy db. akadálymentes, valamint két-két szoba esetében egybenyíló családi apartman kerül kialakításra. A rendezvényeknek a helyszínt kandallóval is fűthető nagyterem és tálalókonyha biztosítja. A panzió első része a Diósgyőri Interaktív Játszóvárral és a középkori épületekkel egy korabeli piacteret fognak közre, mely különleges hangulatú szabadtéri programok lebonyolítására is alkalmas.

A fogyasztók egyre inkább az élményszerűséget keresik, emelkedik a kereslet a belső élményekre épülő (esetünkben hagyományőrzés és legendaturizmus) termékek iránt. Az általunk tervezett animációban arra törekszünk, hogy a vendégek igényeit maximálisan kielégítésük. Mi az aktív kikapcsolódásban egy évtizede „otthon vagyunk”, legyen szó kicsikről, nagyokról, vagy akár speciális szükségletű vendégekről. Családorientált turisztikai szegmentációnk potenciális vásárlói csoportjának nagysága reálisan tervezett, a családos utazók szokásai (profilja), jövedelemviszonyai (ár/érték arány, költési szokások), és az aktuális utazási trendek (öko-farmon alternatív butikhotel, interaktív, személyre szabott kikapcsolódás; környezeti és társadalmi felelősségvállalás) alapján került pozícionálásra. Komplex vendégváró termékcsomagunk megjelenése a turisztikai piacon nem egy hagyományos új szereplő belépést jelenti, hanem egy niche (rés) termék kerül bevezetésre.

A turizmus a gazdaság húzóágazatává vált, fejlődése negyedik éve töretlen. Az ágazat nemzetgazdasági jelentőségét mutatja, hogy jelenleg a GDP csaknem 9 %-át adja, szerepe a foglalkoztatásban is kimagasló (a munkavállalók több mint 11 %-a.)  Miskolcon óriási vendégforgalom növekedés volt jellemző az elmúlt években. 2008-as adatokhoz képest a városban a vendégéjszakák száma közel 100.000-rel nőtt. A legfrissebb, 2016-os évet elemező KSH adatok alapján, országos szinten a szálláshelyek 7,0%-kal több, összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak.  Árbevételként ez 402,4 milliárd forint, ami 9,1% növekményt jelent. A miskolci kereskedelmi szálláshelyek árbevétele a tavalyi évben megközelítette a 3 milliárd forintot, ami 27%-os növekedés, így teljesítményben az országos rangsor első helyén áll.

A projektben összesen 27 fő: 13 fő megváltozott munkaképességű és 14 fő hátrányos helyzetű személy bevonását és foglalkoztatását tervezzük. A tervezett munkakörök igazodnak a létesítmény 365 napon át történő folyamatos üzemeltetéséhez. Célunk olyan egyénre szabott munkahelyek kialakítása, mellyel célcsoportunk számára biztosítunk értékteremtő foglalkoztatást.

Jelen projektünk 10 éves turisztikai és társadalmi vállalkozási tapasztalatra épül. Összhangban van a Miskolci Integrált Településfejlesztési Stratégiában kijelölt irányokkal, kapcsolódik a városunk Green City és Smart City programjaihoz, valamint Miskolc MJV gazdaságfejlesztési programjához is. Projektünk koncepciója egyesíti a kormányzati stratégiai és szakpolitikai programok, különösen a Nemzeti Fejlesztés 2030 – Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióban (OFTK) meghatározottak teljesülését.

Célkitűzésük egy komplex turisztikai szolgáltatáson alapuló működőképes rendszer kiépítése, ami a szervezeti misszióval összhangban, hosszú távon biztosítja a társadalmi vállalkozás fenntarthatóságát. A projekt közvetlen célja a Baráthegyi Panzió létrehozása, a kapcsolódó turisztikai portfólió kialakítása, a célcsoport bevonása, felkészítése, képzése, majd hosszú távú foglalkoztatása.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma:

2021.03.31.

A projekt azonosító száma:

GINOP-5.1.3-16-2018-00234