A Szimbiózis Alapítvány Miskolc két városrészében két önálló lakóotthont működtet, országos hatókörrel. Jóllehet mindkettő 14-14 fős, ugyanaz a fenntartó és a célcsoport is hasonló (elsősorban értelmileg akadályozottak és autizmussal élők), mégis jellegükben teljesen eltérőek.

  • A Martin-kertvárosi „Habilitációs Központ” (Miskolc, Forgács u 18.) elsősorban városias jellegű, számos aktív programot l (pl. para-bike klub, táncklub stb.) bonyolít, valamint az innovatív Kitagoló Házzal a gyakorlatban is segíti a célcsoport önálló életviteli kompetenciáinak fejlesztését.
  • A Diósgyőr és Lillafüred között található Baráthegyi Lakóotthon a Baráthegyi Majorság része, és így elsősorban falusias jellegű. A telephely mezőgazdasági tevékenységei (kertészet, állattartás, sajtkészítés stb.) mellet elsősorban speciális turisztikai szolgáltatásairól ismert (Erdei iskola, Farm Panzió), így az itt élők számára is biztosított a környezettel való aktív kapcsolat.

A lakóotthoni ellátás iránti érdeklődők kérjük vegyék fel a kapcsolatot levél, e-mail, vagy telefonos formában intézményvezetőinkkel. Elérhetőség a kapcsolatok menüpont alatt.

 

 

Baráthegyi Lakóotthon        

 

 

Festői környezetben, a Bükk hegység által övezett, Kisszilvás völgyben található a Baráthegyi Lakóotthon, mely 2009. január 1-től működik. Az alapítvány célja az intézményekben ellátott fogyatékossággal élők minél önállóbb életvitelének és foglalkoztatásának elősegítése, támogatása. A 600 m2 alapterületű lakóotthon 14 fiatal életvitel szerűen tölti itt mindennapjait, egyágyas saját fürdőszobás szobáikban.

Elsődleges célcsoportunk értelmileg akadályozottak, autizmus spektrum zavarral élők és halmozottan sérültek.

A Majorságban állattartó gazdálkodás folyik, többféle háziállatot nevelnek, és tenyésztenek, melyek szakszerű ellátásához, istállók, karámok állnak rendelkezésre. Ezekkel az állatokkal több, az otthonban élő fiatal közvetlen, napi szintű kapcsolatban van. A természet kézzelfogható közelsége, az állatok jelenléte, mellyel a lakók mindennap találkoznak, életük részévé válik jótékony hatást gyakorol rájuk, harmóniát, békét sugároz

A lakók mindennapjaiba a munkavégzés lehetősége nagy hangsúlyt kap. A lakóotthonban helyet kapott egy kézműves műhely, fő profilunk a gyertyaöntés, ezen belül minden lakó a képességeinek megfelelő munkafolyamatot végez, de itt készülnek továbbá gyöngy ékszerek és szőttes termékek is.

A fejlesztéseknek köszönhetően mára már minden ellátott képes önálló házimunkára. Sokrétű terápiáinknak eredménye, hogy az ellátottak mindennapjai jobb minőségben, színesebben telnek. Jelenleg ezek pl.: rajz terápia, gyógytorna, állat asszisztált terápia. A lakóotthon mindezek mellett biztosít napi ötszöri étkezést, folyamatos nyitva tartást, éjjel- nappali felügyeletet élethosszig tartóan ellátottaink számára.

 

 

 

                        

 

 

Szimbiózis habilitációs központ

(Miskolc, Forgács utca 18.)

 

 

 

Lakóotthonunk a Martin - kertvárosban, a Szimbiózis Habilitációs Központ telephelyén (3528 Miskolc, Forgács Antal u. 18.) található. Ezen a telephelyünkön 14 fő fogyatékossággal élő, önellátásra részben képes felnőtt számára biztosítunk bentlakási lehetőséget. 1-2 ágyas, igény szerint saját, illetve közös fürdővel rendelkező szobákban történik az elhelyezés, emellett teret biztosítunk a szabadidő hasznos eltöltésére és relaxálásra, külön erre a célra berendezett helyiségekkel. Célunk az integráció és önrendelkezés (autonómia) elve alapján a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének, munkavégzésének segítése, pszichés és fizikai állapotuk egyensúlyban tartása. Lakóotthonunkban az ellátást igénybe vevők részére étkezést, mentális gondozást, jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátást, valamint önálló életvitelhez szükséges feltételeket biztosítunk.

 

    

 

Kitagoló ház

 

A lakóotthoni ellátás lehetőségeit bővítő, az önálló életvitel még nagyobb fokú elérését megcélzó ellátási forma elsőként nálunk került kialakításra az országban. A fejlesztésnek köszönhetően a már meglévő intézményegységből két fogyatékossággal élő személy számára adott a lehetőség arra, hogy a helyben kialakított új apartman részben készülhessenek az önálló életre. A tréninglakás, amely a program keretein belül került megépítésre, a teljes értékű élethez jelent ugródeszkát, úgy, hogy egyszerre biztosítja az önállóság megtapasztalását jelentő szabadságot, valamint a szükséges biztonsági hátteret is.

     

 

 

           

Tóth Alíz

30/681-44-87

 toth.aliz@szimbiozis.net