Sok kutatás jelent már meg a szociális gazdaságról. A közérthető wikipédia meghatározása:

„A szociális gazdaság egy gazdasági szektor, amely a makroökonómia hiányosságaira válaszul létrejött fogalom. A hagyományos munkaerő-piaci politikákban hátrányos helyzetűnek tekintett emberek integrálása a célja. Sok tekintetben átfedésben van a civil szektorral, ami az öntevékeny, non-profit csoportosulásokat jelenti.

A szociális gazdaságot a közösségi-, önkéntes- és szociális vállalkozási szektor gazdasági aktivitása jelenti. A gazdasági aktivitás – mint minden más gazdasági szektorban – foglalkoztatást, pénzügyi tranzakciókat, vagyongazdálkodást, nyugdíjügyeket, kereskedelmet stb. jelent. A szociális gazdaságot általában az új és innovatív megoldások megvalósításának igénye fejleszti saját tevékenységi területükön (legyen az társadalmi, gazdasági vagy környezeti jellegű) illetve tagjaik és ügyfeleik olyan igényeinek sikeres kielégítése vezérli, amelyeket a magán- és a közszféra egyaránt elégtelenül, vagy egyáltalán nem kezel. Általános nézet, hogy non-profit céljainak elérése érdekében alkalmazott megoldásaival a szociális gazdaság határozott és értékes szerepet játszik egy erős, fenntartható, virágzó és befogadó társadalom felépítésében.

A sikeres szociális gazdasági szervezetek jelentős szerepet játszhatnak sok kulcsfontosságú kormányzati cél megvalósulásának elősegítésében azáltal, hogy:

  • elősegítik a termelékenység és a versenyképesség növelését;
  • közreműködnek a szociálisan befogadó gazdaság kialakításában;
  • lehetővé teszik az egyének és közösségek számára, hogy az arra fordított figyelemmel szűkebb környezetükért dolgozzanak;
  • a közszolgáltatások nyújtásának új módjait megmutatják meg; és
  • elősegítik egy befogadó társadalom és egy aktív lakosság kialakulását. „

A Szimbiózis Alapítvány kiváló példája a nemzetközi ismérvek alapján definiált szociális gazdasági szektornak. Saját gazdasági egysége a Szorgoskert Non-profit Kft, melynek kizárólagos tulajdonosa. A két szervezet bevételeinek alakulása az évek folyamán: